Skip to main content

Kriteriji odabira izlagača

Prednost pri odabiru imat će oni prijavitelji koji su ranije podnijeli prijavu

1. VRSTA PROIZVODA

S obzirom na veliki interes potencijalnih izlagača, ograničeni broj mjesta i uzevši u obzir karakter i temu Sajma, prihvatljivi izlagači odnosno proizvodi bit će isključivo proizvodi tradicionalne zimnice, kao i hrvatski autohtoni proizvodi, tj. proizvodi čiji nazivi su zaštićeni ili su u postupku zaštite kao zaštićene oznake izvornosti, zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalni specijaliteti te ekološki prehrambeni proizvodi.

Samo navedeni proizvodi su prihvatljivi za izlaganje na Sajmu:

Proizvodi zimnice:

a) prerađevine od voća (pekmezi, džemovi, sušeno i kandirano voće, voćni sirupi i sl.)
b) prerađevine od povrća (ukiseljeno povrće, ajvari, pinđuri, sušeno povrće, namazi i sl.)
c) orašasti plodovi (lješnjaci, bademi, orasi i sl.)

Ekološki proizvodi:
a) prerađevine od voća
b) prerađevine od povrća
c) orašasti plodovi
d) med
e) jestiva ulja biljnog podrijetla
f) mliječni proizvodi
g) proizvodi od žitarica

Autohtoni proizvodi:

1. Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres – ZOI
2. Neretvanska mandarina – ZOI
3. Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje – ZOI
4. Istarski pršut / Istrski pršut – ZOI
5. Krčko maslinovo ulje – ZOI
6. Korčulansko maslinovo ulje – ZOI
7. Paška janjetina – ZOI
8. Šoltansko maslinovo ulje – ZOI
9. Varaždinsko zelje – ZOI
10. Slavonski med – ZOI
11. Istra – ZOI
12. Paška sol – ZOI
13. Paški sir – ZOI
14. Krčki pršut – ZOZP
15. Baranjski kulen – ZOZP
16. Lički krumpir – ZOZP
17. Drniški pršut – ZOZP
18. Dalmatinski pršut – ZOZP
19. Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak – ZOZP
20. Zagorski puran – ZOZP
21. Slavonski kulen / Slavonski kulin – ZOZP
22. Međimursko meso ‘z tiblice – ZOZP
23. Lička janjetina – ZOZP
24. Zagorski mlinci – ZOZP
25. Bjelovarski kvargl – ZOZP
26. Rudarska greblica – ZOZP
27. Varaždinski klipič – ZOZP
28. Malostonska kamenica – ZOI
29. Brački varenik – ZOZP
30. Dalmatinska panceta – ZOZP
31. Dalmatinska pečenica – ZOZP
32. Goranski medun – ZOI
33. Zagorski bagremov med – ZOI
34. Slavonska kobasica – ZOZP
35. Lički škripavac – ZOZP
36. Zagorski štrukli / Zagorski štruklji – ZOZP
37. Bračko maslinovo ulje – ZOI
38. Novigradska dagnja – ZOI
39. Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina – ZOI
40. Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka – ZOZP
41. Varaždinsko bučino ulje – ZOZP
42. Komiški rogač – ZOZP
43. Meso crne slavonske svinje – ZOI
44. Istarski med / Istrski med – ZOI
45. Vrbovečka pera – ZTS
46. Lumblija – ZOZP
47. Ludbreški hren – ZOZP
48. Dalmatinska janjetina – ZOI
49. Meso turopoljske svinje – ZOI
50. Dalmatinski med – ZOI
51. Istarski ovčji sir / Istrski ovčji sir – ZOI
52. Istarska kobasica / Istrska klobasa

2. POSJEDOVANJE SVIH POTREBNIH RJEŠENJA NADLEŽNIH TIJELA POTREBNIH ZA POSLOVANJE S HRANOM

Ako se bavite preradom primarnih proizvoda, u slučaju proizvodnje proizvoda životinjskog podrijetla (npr. Slavonska kobasica ili Lički škripavac), potrebno je ovisno o poslovanju, posjedovati Rješenje ili Izvod iz Upisnika registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla ili Rješenje o odobrenju ili odobrenju pod posebnim uvjetima objekta u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla, izdanim od strane Ministarstva poljoprivrede (Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane), a u slučaju proizvodnje proizvoda neživotinjskog podrijetla (npr. ajvara, džemova, voćnih sokova i slično) dokaz da ste upisani u Registar subjekata i pripadajućih objekata u poslovanju s hranom iz nadležnosti sanitarne inspekcije Državnog inspektorata.

Ako se radi o autohtonom proizvodu čiji naziv je zaštićen (ZOI / ZOZP / ZTS), dodatno je potrebno posjedovati valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda, izdanu od strane ovlaštenog delegiranog tijela.

Ako se radi o ekološkom proizvodu, dodatno je potrebno posjedovati važeći certifikat na kojem su navedene odgovarajuće aktivnosti (proizvodnje, priprema) izdan od strane ovlaštenog kontrolnog tijela.

 Dokumentaciju će biti potrebno priložiti prijavi u aplikaciji.

3. PRIVOLA ZA KORIŠTENJE I JAVNO OBJAVLJIVANJE DOSTAVLJENIH PODATAKA

Svaki potencijalni izlagač će morati dati privolu za korištenje i javno objavljivanje podataka. Bez privole postupak prijave neće biti moguć. Privola je sastavni dio aplikacije.
Bez privole postupak prijave neće biti moguć. Privola je sastavni dio aplikacije.

4. VRIJEME ZAPRIMANJA PRIJAVE

Prijavitelji koji ispunjavaju prethodno navedene uvjete bit će odabrani sukladno vremenu podnošenja prijave.

Prijavnica