Skip to main content

Uspješno realiziran 9. Sajam zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda

Ovogodišnji 9. Sajam zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda okupio je 55 proizvođača hrvatskih proizvoda iz 16 županija Hrvatske.

U nedjelju, 15. listopada 2023. godine uspješno je realiziran 9. Sajam zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda na Europskom trgu u Zagrebu povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane. Ovogodišnji Sajam okupio je 55 proizvođača hrvatskih proizvoda iz 16 županija Hrvatske.

Dio ponude Sajma jest i trinaest proizvoda čiji su nazivi registrirani kao zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla ili izvornosti na razini EU – Varaždinsko zelje ZOI, Varaždinsko bučino ulje ZOZP, Dalmatinski pršut ZOZP, Dalmatinska panceta ZOZP, Dalmatinska pečenica ZOZP, Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje ZOI, Zagorski bagremov med ZOI, Međimursko meso z’ tiblice ZOZP, Paška sol ZOI, ISTRA ZOI, Brački varenik ZOZP, Poljički soparnik/Poljički zeljanik/Poljički uljenjak ZOZP te jedan proizvod s prijelaznom nacionalnom zaštitom Ludbreški hren ZOZP i trinaest proizvoda iz ekološke proizvodnje (džemovi, pekmezi, marmelade, voćni sokovi, ajvar, lješnjaci).

Ministarstvo poljoprivrede organizira ovu manifestaciju u želji da se hrvatski tradicionalni proizvodi kao i običaj pripreme zimnice sačuvaju od zaborava, a hrvatskim proizvođačima pomogne u promociji njihovih proizvoda i povezivanju s potrošačima.

Tijekom manifestacije dodijeljena su tri priznanja za najljepšu prezentaciju proizvoda slijedećim proizvođačima: AGRO ALTERA d.o.o., SOLANA PAG d.o.o. i OPG Kranjčević Željko.

Također su dodijeljene i diplome za šampione unutar pojedinih kategorija proizvoda u sklopu 5. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla.

Ukupno je ocjenjen 121 uzorak proizvoda u 9 kategorija te je dodijeljeno 118 diploma od kojih 70 zlatnih, 34 srebrne, 10 brončanih i 4 priznanja, a šampioni i proizvodi su slijedeći:

  • OPG Grđan Slavica, sok od aronije u kategoriji sokovi i sirupi
  • OPG Kranjčević Željko, džem od jagode u kategoriji džemovi, marmelade i pekmezi
  • Benediktinke Sv. Marije, proizvod zimski grah salata u kategoriji umaci i namazi
  • OPG Matekalo, liofilizirane jabuke u kategoriji suho voće, krekeri, pahuljice, kolači i tjestenina
  • OPG Drempetić, cikla u kategoriji kiselo povrće
  • OPG Zvonimir Benčić, Limunčelo u kategoriji rakije, likeri i octovi
  • OPG Zorko Mirjana,  domaći ljuti ajvar u kategoriji ajvar
  • OPG Dario Pocedulić, mlinci od varaždinske heljde u kategoriji najbolji inovativni proizvod.

Titula šampiona 5. ocjenjivanja prehrambenih proizvoda prerade biljnog podrijetla pripala je OPG-u Matekalo za proizvod liofilizirane jabuke.

Velika posjećenost kao i izniman interes od strane proizvođača za izlaganje na Sajmu, potvrda je da je Sajam zimnice, ekoloških i autohtonih proizvoda postao jedan od omiljenih i željno iščekivanih sajmova u Gradu Zagrebu.